Mahjouba Edbouche

 

 

 

 

Mahjouba Edbouche startade Ahddane 2012. Hon har under många år sett de sociala problem som finns i området Dcheira el Jihadia utanför Agadir. Området är trångbebott och fattigt, många kvinnor och barn lever under utsatta förhållanden. Mahjouba vill ändra dessa förutsättningar, ge kvinnor och barn en chans de annars sannolikt aldrig hade fått.

 

Mahjoubas sociala engagemang startade dock många år tidigare och hon har genom sitt mod och enträgna arbete för kvinnors och barns rättigheter kunna hjälpa flera tusen kvinnor och barn i Agadir med omnejd.

Mahjoubas eget liv har varit långt och många gånger svårt. Hon föddes i Agadir 1951. Hon blev bortgift när hon var 16 år och blev då ansvarig för hennes mans tre barn från ett tidigare äktenskap. När hon var höggravid med sitt tredje egna barn var hon och maken med om en bilolycka och han dog. Så 24 år gammal, änka och ansvarig för sex barn, fick hon den hårda vägen lära sig hur det marockanska samhället ser på ensamstående kvinnor.

 

Som 26-årig änka kandiderade Mahjouba 1977 i de marockanska lokalvalen för att uppmärksamma kvinnors rättigheter. När det inte fungerade satsade hon på att utbilda sig själv mera, hon genomgick en sekreterarutbildning och hon blev den första kvinnan i södra Marocko (den andra kvinnan i hela landet) att ta busskörkort, allt för att öka sina möjligheter att få ett jobb och kunna försörja sina barn.

 

Genom hårt arbete lyckades hon skapa en tillvaro för sig själv och sina barn. Hon fick i slutet av 1980-talet ett arbete hos den schweiziska humanitära organisationen Terre des Hommes, som då var verksam i Agadir. Med utgångspunkt i deras arbete för utsatta barn väcktes en idé hos henne - att också försöka skapa bättre förutsättningar för barnens mödrar. Många barn blir övergivna och hamnar på gatan i Marocko. Mahjouba insåg att detta till stor del handlar om kvinnors livssituation.

 

Och med stöd från Terre des Hommes kunde hon 2001 i liten skala starta en egen organisation, Oum El Banine, som hjälper just utsatta mödrar och deras barn. Målgruppen är gravida, ogifta kvinnor, något som är tabubelagt i det marockanska samhället men som naturligtvis ändå förekommer. Dessa kvinnor står på botten av den sociala stegen och utan stöd är det många som skulle ha hamnat på gatan. Kvinnor ska inte lämnas ensamma med sina problem är Mahjoubas uppfattning och hon har vigt sitt liv åt att förbättra kvinnors situation i Marocko, både genom akut hjälp och tak över huvudet och möjlighet till egen försörjning men även långsiktigt genom att informera kvinnor om deras juridiska rättigheter och genom att delta i debatten för att driva på lagförändringar för att höja kvinnors juridiska status.

 

2011 när Mahjouba fyllde 60 år var det tänkt att hon skulle pensionera sig. Istället började ett frö gro hos henne, om att öppna en verksamhet till, i Dcheira. Och 2012 såg Ahddane dagens ljus. Idag är hon visserligen pensionerad, men driver både Ahddane och Oum El Banine med oförminskad kraft.

 

Mahjouba Edbouche är idag ett välkänt namn i den marockanska kvinnorättsrörelsen. Provokativ enligt vissa, en förebild och humanist med ett stort hjärta enligt desto fler.